
Frequently Asked Questions 
(Last Update:  15 August 2003) 

 
This page is courtesy of your Narrowband Helpdesk representatives.  This is a 
small compilation of your most commonly asked questions concerning the 
narrowband migration process.  Please check back occasionally as we 
periodically update this list. 
E-mail your questions to: afcesa.narrowband@tyndall.af.mil  
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What does the term “narrowband” mean? 

Narrowband refers to the narrowing of the channel spacing being each designated 

frequency assignment.  Previously, the spacing between each frequency assignment 

was 25 kilo hertz (kHz).  The new “narrowband” channel spacing reduces the spacing 

requirements to 12.5 kHz between each allotted frequency assignable and decreases 

the channel bandwidth to <11 kHz. 
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Why is narrowband migration necessary?  

The frequency spectrum is considered to be a natural resource much like coal and oil.  

All natural resources are limited in nature and so are the numbers of frequencies that 

can effectively and efficiently transmit data and voice information.  The rapid rise in 

wireless devices has created a large demand for the limited number of frequencies 

available under the current system utilizing 25 kHz channel spacing between frequency 

assignments.  Reducing the channel spacing down to 12.5 kHz and the maximum 

occupied bandwidth of the signal to <11 kHz effectively doubles the number of 

frequency channels available for new and existing users.   
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What does the acronym “NTIA” stand for? 

NTIA is the acronym for the National Telecommunications and Information 

Administration (NTIA).  The NTIA administers Federal use of frequency spectrum just as 

the Federal Communications Commission (FCC) administers non-federal use of the 



frequency spectrum.  The NTIA is an agency within the U.S. Department of Commerce.  

You can visit their website here: http://www.ntia.doc.gov/  
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What are the “mandatory” deadlines for narrowband conversion? 

The NTIA deadlines for converting to a narrowband operation are: 

 

• 162 – 174 MHz VHF Band 

o Existing systems must be converted by 1 January 2005 

o New systems must use the new 12.5 kHz channel spacing by 1 

January 1995 

• 138 – 150.8 MHz VHF Band 

o Existing systems must be converted by 1 January 2008 

o New systems must use the new 12.5 kHz channel spacing by 1 

January 1998 

• 406.1 – 420 MHz UHF Band 

o Existing systems must be converted by 1 January 2008 

o New systems must use the new 12.5 kHz channel spacing by 1 

January 1995 
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Are Scope Shield II radios required to meet the NTIA deadlines? 

NO!  Scope Shield II radios are considered to be for Tactical/Training use and NITA 

narrowband requirements do not apply.  You can find reference to this exemption in the 

NTIA Manual of Regulations & Procedures for Federal Radio Frequency 
Management (May 2003 Edition), which is also known as “The NTIA Redbook”.  The 

following link will take you to the index of chapters of the NTIA Redbook: 

http://www.ntia.doc.gov/osmhome/redbook/redbook.html. Chapter 5 at 

http://www.ntia.doc.gov/osmhome/redbook/5.pdf, page 5-16 paragraph 5.3.5., where 

reference is made to “Military equipment used for tactical and/or training operations” 

http://www.ntia.doc.gov/
http://www.ntia.doc.gov/osmhome/redbook/redbook.html
http://www.ntia.doc.gov/osmhome/redbook/CHP05.pdf


being exempt, notes these standards do not apply to:” and then lists categories of 

equipment that it does not apply to. 
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Should our Fire Alarms be considered for narrowband conversion? 

Yes!  Any fire alarm reporting system that uses radio transceivers/transmitters should 

be inventoried and assessed for narrowband compliance.  See the AFCESA 

Narrowband Help Desk web page for details on inventory guidance and inventory forms 

that can be used to accomplish a thorough inventory of CE radio equipment to include 

fire alarms.  AFCESA Narrowband Help Desk web page is at URL: 

https://wwwmil.afcesa.af.mil/Directorate/CES/Mechanical/NarrowBand/default.htm  
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Will narrowband upgrades have an impact on ACES-FD? 

No!  Narrowband upgrades to individual transceivers at each building will have no effect 

on ACES-FD. Transceivers only process a signal to and from the fire dept. base station.  

Whatever the manufacturer develops to interface from the base station computer to 

ACES-FD will be software and hardware solutions that connect the two management 

systems after the signals are processed into the base station software residing on the 

base station computer. The transceiver located at the fire department base station will 

still be inputting its signals into the PC & software that the department is using for the 

fire alarm monitoring and management system.  From there, some type of hardware 

interface connection will have to be used to get the data on to ACES-FD which does not 

care how the signal or information got to the system that is feeding or updating ACES-

FD. 
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What about radio systems used by EOD, Prime Beef, and Red Horse Squadrons? 

Radio frequency devices like the MX-22/122, the HEREO Monitor, RONS and Scope 

Shield II radios (AN/PRC-139) are considered Tactical/Training systems (if coded as a 

deployable asset per AF Audit Agency) and are exempt from the NTIA narrowband 

mandate within the United States and it’s possessions.  You can find reference to this 

exemption in the NTIA Manual of Regulations & Procedures for Federal Radio 
Frequency Management (May 2003 Edition), which is also known as “The NTIA 

Redbook”.  The following link will take you to Chapter 5 where the reference is made to 

“Military equipment used for tactical and/or training operations”: 

http://www.ntia.doc.gov/osmhome/redbook/5.pdf  

See page 5-16, paragraph 5.3.5.   
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What is the definition of a Tactical/Training system? 

According to the NTIA Redbook, “Tactical” basically means deployable assets designed 

specifically for combat conditions and “Training” means the simulation of wartime 

operations through military exercises and maneuvers to assure immediate operational 

readiness.  Explanation of the term “Tactical and Training” can be found in the NTIA 

Redbook, Chapter 8, page 8-8, paragraph 8.2.12.  The following link will take you to this 

Chapter: http://www.ntia.doc.gov/osmhome/redbook/8.pdf 
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What about our Land Mobile Radios, do they need to be narrowband compliant?  
Wouldn’t our base Communications Squadron handle this? 

Yes!  Land Mobile Radios (LMRs), including fixed base stations and repeaters, used 

daily for sustaining base operations, are NOT considered tactical/training equipment 

and need to be narrowband compliant.  
 

No & Yes!  Even though the Base Comm Squadron authorizes use of and maintains 

Civil Engineering Squadron bricks (handheld radios), base stations, and mobiles, they 

are only directly responsible for the trunking system infrastructure that supports the 

NET(s).  However, HQ AF Communications Agency (AFCA) has planned and budgeted 

for narrowband upgrades to their infrastructures and mission critical LMRs.  What this 

means to the CE is that Fire/Crash/EOD radios used daily for sustaining base 

operations will be taken care of by Base Comm.  The remaining CE fixed and mobile 

radios are considered mission essential by the AFCA and will be taken care of, if and 

only if,  funds are available.  MAJCOM/Base policy may vary regarding LMR migration 

responsibilities and it is recommended that you contact your Comm Squadron LMR 

Manager for their migration plan.  It is also recommended that you plan and program 

funds for all mission essential radios that may not be handled by the Comm community.  

The LMR Manager knows exactly which CE radios are narrowband compliant and you 

may be surprised at the number of radios that are narrowband capable but are 

operating in the wideband mode because of a wideband trunking system. 
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Can existing systems that have a valid frequency license be “grand fathered” or 
given a waiver? 

No!  There are no provisions for waivers, deviations, or delayed implementation.  

Bottom line . . . if you do not convert your system to narrowband technology by the 

mandatory deadlines and you interfere with adjacent 12.5 kHz channel users, you will 



be forced to cease and desist operations and possibly face fines/penalties from the 

NTIA and FCC. 
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Why is there an AFCESA Narrowband Compliance Help Desk? 

The AFCESA Narrowband Compliance Help Desk was established on 1 Oct 01 to assist 

MAJCOMs with and provide Air Force wide oversight for converting CE-

owned/maintained radio-based equipment/systems to narrowband technology.  The 

Help Desk is providing technical/programmatic assistance to MAJCOMs and Base Civil 

Engineers in order to meet the NTIA mandate. 
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What can the Help Desk do for my Squadron and me? 

The AFCESA Narrowband Compliance Help Desk has implemented two automated 

tools for MAJCOM and Base CE use: an on-line registration page for Narrowband point-

of-contacts and an on-line database for capturing all wireless radio-based equipment 

owned, operated, and/or maintained by Air Force Civil Engineers.  In addition to these 

useful tools, numerous hyperlinks to reference material are available for viewing and 

downloading.  The help desk is available from 0800—1600 hours CST and will be the 

focal point for most radio-based systems and solutions.  Help Desk personnel will 

contact the major manufacturers of CE equipment for narrowband compliance 

information, replacement parts, upgrade kits, approximate costs, etc. and disseminate 

the information to the MAJCOMs and installations. 
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When I hear the terms “radio” and “LMR” I think of my handheld brick and my 
mobile in my truck.  What other kind of radios are being used by CE Squadrons? 

Nearly all active duty, Air National Guard, and Air Force Reserve wireless radio-based 

systems used for sustaining base operations on a daily basis are impacted by the NTIA 

narrowband mandate.  Some of these wireless radio systems may include, but are not 

limited to: 

• Fire reporting and/or building security alarm systems 

• Load management switches for HVAC and other EMCS/SCADA systems 

• Industrial control switches/monitoring devices used on well pumps, lift stations, 

refrigerators, etc. 

• Wildlife/Natural Resource systems such as remote control deer 

• Aircraft arresting systems/remote barrier controls  

• Bird scare systems that are operated by Base Ops or Air Traffic Control 

Personnel 

• Disaster Preparedness radio-based systems such as Giant Voice, sirens, and 

Hazmat suits   

• Surveying equipment that uses radio modem to transmits GPS data  
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Who is paying for these upgrades/replacements and what is the next step after 
we inventory our wireless radios? 

The ultimate responsibilities for ensuring funds are available to complete the NTIA 

mandated conversion to narrowband technology remains with the MAJCOMs. Those 

who have identified valid narrowband requirements will be prime candidates for year-

end monies.  Identifying narrowband upgrade/replacement requirements start at the 

base CE level and work their way up to Air Staff via the normal funding/budgeting 

process.  Impact if not funded:  Possible interference between non-compliant and 

compliant systems.  If interference occurs, the non-compliant radio system will be forced 

to shut down.  It is highly recommended that BCEs plan for these upgrades and/or 

replacements in a fiscally responsible manner in order to prevent large funding spikes, 

added stress and pressure on the procurement and installation crews, and long lead 

times from system manufactures. 

 

The next step after identifying non-compliant wireless radio systems is to determine the 

technical fix and associated cost.  The AFCESA Narrowband Compliance Help Desk 

will be the central focal point between BCEs and equipment manufactures.  We will help 

you identify replacement systems, upgrade kits, equipment and installation costs and 

the contract vehicles available to procure and install system components.  Note:  Before 

system procurement (i.e., obligation of funds), contact your Installation Spectrum 

Manager (ISM).  They will assist you in frequency validation of narrowband compliance, 

frequency license submittals, updates, and approvals.  Note:  Contacting your ISM 
before system procurement is imperative and REQUIRED.   
 

Bottom line:  Time is running out and it’s the BCE’s responsibility to ensure systems are 

narrowband compliant by the NTIA deadlines above.  There is no “central funding” and 

procurement office to handle all Air Force active duty, guard, and reserve systems.  

However, if you submit your requirements in a timely fashion through normal funding 

channels, out-of-pocket expenses can be mitigated or eliminated.  

Back to top 



 

 

 

What do I do with the old wide band radios that I am replacing or the parts that I 
remove if upgrading the existing radio? 
First you need to contact your Base “Installation Spectrum Manager” (ISM) at the SC 

Squadron for guidance and direction on demilitarizing the old wideband radio prior to 

turning it in at DRMO.  These radios need to have the transmit capability disabled to 

prevent it from being reused after being disposed of through the DRMO process.  Some 

radios can be disabled through software programming and some types may have to be 

physically damaged (crushed or broken with a hammer) to prevent further operation.  At 

this time there are no plans for any type of central receiving center for the old wideband 

radios or removed upgrade parts.  You should follow standard DRMO procedures for 

the radio and/or parts just as you would with any other type of government owned parts 

or equipment. 
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