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MEMORANDUM FOR MR DAVE MATHEWS (HQ AFCESA/CES)
FROM: AFLSA/ULT

SUBJECT: Application of Americans with Disabilities Act (ADA) in Air Force Radio
Transceiver Upgrade Projects

1. You have asked whether a requirement to bring older building fire alarm systems into
compliance with the ADA when such a building is “improved” applies when the Air
Force upgrades radio transceivers including antennas on buildings as mandated by the
National Telecommunications and Information Administration. We believe, as long as
the particular upgrade project is not accompanied by more substantial renovation or new
construction on the building, the ADA requirement would not apply and the Air Force
would not have to expend additional funds to upgrade the building’s fire alarm system to
include strobe lights. A full discussion of this issue follows.

2. The ADA accessibility guidelines for buildings and facilities is located at 28 CFR Part 36,
Appendix A. Paragraph 1 of this document states that the guidelines “are to be applied
during the design, construction, and alteration of such buildings and facilities to the
extent required by regulations issued by Federal agencies, including the Department of
Justice, under the Americans with Disabilities Act of 1990.” (Emphasis added). The
Department of the Air Force has, in fact, made these ADA guidelines fully applicable to
itself via AFI 32-1032, para 6-7. A basic requirement in these ADA guidelines for
alterations to existing buildings and facilities is that “[I]f existing elements, spaces, or
common areas are altered, then each altered element, space, feature, or area shall comply
with the applicable provision of 4.1.1 to 4.1.3, Minimum Requirements for New
Construction. §{ 4.1.6(1)(b). Paragraph 4.1.1(1) of these Minimum Requirements states
that “altered portions of existing buildings and facilities required to be accessible by 4.1.6
shall comply with these guidelines, 4.1 through 4.35...” The relevant guideline in this
case is at paragraph 4.28.3 which requires that visual alarm signal appliances be
integrated into the building or facility alarm system. It is further required that a xenon
strobe light or equivalent be used.

3. The key question in this matter is whether what you are contemplating doing, ie.,
upgrading the radio transceivers which could involve replacing antennas, is considered an
“alteration” as contemplated by the ADA guidelines. We do not believe that it is.
Paragraph 3.5 of the guidelines contains a precise definition of the term: “An alteration is
a change to a building or facility made by, on behalf of, or for the use of a public
accommodation or commercial facility, that affects or could affect the usability of the
building or facility or part thereof. Alterations include, but are not limited to, remodeling,
renovation, rehabilitation, reconstruction, historic restoration, changes or rearrangement
of the structural parts or elements, and changes or rearrangement in the plan configuration



of walls and full-height partitions. Normal maintenance, reroofing, painting or
wallpapering, or changes to mechanical and electrical systems are not alterations unless
they affect the usability of the building or facility.” The upgrades you propose seem to
fall right into the type of work described in the last sentence of this definition as not being
considered an alteration.

. Relevant case law has emphasized that the accessibility requirements of the ADA for
existing buildings or facilities worked on are triggered only when the work affects or
could affect the usability of said building or facility. See Association for Disabled
Americans v. City of Orlando, 153 F. Supp. 2d 1310, (2001). In Kinney v. Yerusalim, 9
F. 3d 1067, (1993), the court noted that Congressional intent on “affecting usability”
extended almost exclusively to the “primary function” of the facility. In this matter, the
primary function of the buildings in question is not to receive radio signals or operate an
emergency alarm. It is apparent that the usability of the buildings would not be affected
by the proposed upgrades.

. In our opinion, the requirements of the ADA accessibility guidelines would not be
triggered by your proposed upgrades to the radio transceivers on respective buildings
because said upgrades are not alterations as contemplated by the ADA guidelines. The
projects can proceed without budgeting for strobe lights and the like.
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